Aktuális hírek Felsőörsi Hírmondó Eseménynaptár Veszprém TV

A Malom-völgy napja és Négy évsazk Flesőörsön c. kiállítás2017-05-02

Szombaton, május 6-án először rendezzük meg a Malom-völgy napját Felsőörsön, túrával, kézműveskedéssel, kiállítással és előadással!

Részletek a "bővebben" fülecskére kattintva!

 

Nyitott Balaton geotúra Felsőörsről az Ősember Festészete nyomában

Időpont: 2017. május 6.

Helyszín: Felsőörs-Lovas

Ár: felnőtt: 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő

Találkozó időpontja: 9.00 óra

Találkozó helye: Felsőörs, Könyvtár, Szabadság tér 2.

Távolság: hosszú: 12 km; rövid: 6 km

Túra ideje: Hosszú túra:6 óra; rövid túra: 3,5 óra

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és egyben a Bakony–Balaton Geopark Nyitott Balaton programja a 2014. Év Földtani Értékét célozza meg. A Felsőörs földtani értékeihez vezető geotúra keretében a vadregényes táj és a kultúrtörténeti értékek bemutatása egyaránt szerepel.
Túránkat Felsőörs szívében, a méltán híres „vörös templomnál”, indítjuk, ami kultúrtörténeti jelentőségén túl (erről is ejtünk majd néhány szót) meghökkentő látványt nyújtó „kőzettani trónuson” ül. Innen egy szép sztyeppréten átvágva a Szent Kereszt-hegy meredek sziklafalához érünk, melynek legimpozánsabb szöglete a völgy fölé meredő „mészkőborda”. Tetejéről gyönyörű kilátás nyílik az alatta húzódó mély szurdokra.
Leereszkedve a völgybe, a Lovasi-séd mésztufa lépcsői mellett haladva bekukkantunk Lovasra, ahol egy pici, de nagyon érdekes kiállítást nézünk meg a közelben található őskori festékbányából előkerült régészeti anyag kerül bemutatásra. A rövid túra résztvevői visszasétálnak Felsőörsre, a hosszú túra pedig a festői szépségű Király-kúti-völgy kristálytiszta karsztforrásai, mohos sziklái között kanyarog tovább, még egy barlangba is bekukkantunk. A Király-kúti forrásnál megtöltjük kulacsainkat, majd az őskori festékbányát érintve újra Felsőörs felé vesszük utunkat: a Malom-völgybe vesszük be magunkat, ahol a patak másik ága kísér minket a szép erdei környezetben. 
A falut észak felől megközelítve az Európa hírű Forrás-hegyi geológiai tanösvényen is végigballagunk, ízelítőt kapva a 200–250 millió évvel ezelőtt itt hullámzó Tethys-tengeröböl világából.
Ha valaki néhány perc alatt meg szeretné érteni a völgyképződés folyamatát (miközben tűzköveket csodál meg a Malom-patak vizében), annak érdemes átküzdeni magát a tanösvény alatt megbújó galériaerdő néhány méterén…
Nagy szeretettel várunk mindenkit!

Jelenetkezés szükséges, a túrát megelőző nap 16.00 óráig, a következő e-mail címen: sardy1@bfnp.hu

Információ:
Sárdy Julianna
+36 30 491 0061
sardy1@bfnp.hu

Vissza