Köszöntő Címer Történelem Földrajz Természeti értékek Felsőörs természeti kincsei filmsorozat Látnivalók Egyházak Társadalmi szerv. Díszpolgárok Környezetvédelem Testvértelepülések Örökbefogadási akció Hibabejelentés Térkép Értéktár Felsőörsi Meseösvény Kincsek, emlékek őre Felsőörs kötet

Köszöntő

Kedves Látogatónk!

Szeretettel köszöntöm Felsőörs község honlapján!

Felsőörs igen gazdag történelmi múlttal, a múlt nyomait is máig magán őrző karakteres épített emlékekkel rendelkezik.

Településünk páratlan természeti adottságú környezetben, a Balaton-felvidéken, a tóparttól mindössze 4 kilométerre fekszik. A tó felé lejtő lankák és észak-déli lefutású völgyek már az ókortól ideális termőhelyet biztosítottak a szőlőtermesztéshez, a borkultúra meghonosodásához. A felsőörsi táj karakterét a mai napig is a szőlős- és gyümölcsöskertek határozzák meg.

A középkorból, ezen belül a XIII. század tatárjárást megelőző éveiből maradt ránk egyedülálló épségben a messzi földön ismert Árpád-kori prépostsági templom. A Balaton-környék legjelentősebb román stílusú épületét megjelenésében még egyedibbé teszi a masszív falak anyagául szolgáló, falunk területén kitermelt, tájjelegű permi vörös homokkő, valamint az ezt tarkító ugyancsak a falu kőbányáiban fejtett fehér dolomit. Nem véletlenül hívták Felsőörsöt egykor Kővágóörsnek is.
A templom 1200-as évekbeli építtetői, akik a nevüket viselő Miske-tetőn egyúttal palotát is építtettek, híres magyar főnemesi család, a Batthyányak ősei. Persze akkoriban a család még nem a Szabadbattyánra utaló vezetéknevet, hanem a Felsőörsre utaló Kővágó Örsi nevet használta. A Felsőörsön ma is élő Batthyány-kultuszt példázza, hogy a templom egyik mellékhajójának oltárán a "szegények orvosaként" ismertté vált boldog Batthyány-Strattmann László herceg képe, illetve ereklyéje látható. Különleges esemény volt, amikor Márfi Gyula veszprémi érsek 2011. decemberében a templomot hivatalosan is Batthyány-zarándokhellyé nyilvánította. Ugyancsak a Batthyány-család címeréből került át községünk címerébe a fiait fészkén etető pelikán. A prépostsági templomhoz egykor hatalmas birtok, önellátó gazdaság (erre utal a prépostsági jelző) tartozott. Ennek szebb napokat megélt, de még így is szép épített emlékei - a barokk stílusú prépostsági kúria, az 1700-as években épült majorsági terményraktár (ma ismertebb nevén Prevics-ház) és a ma is a Veszprémi Érsekség részére misebort előállító vincellérház és borospince - napjainkban is láthatók.

Felsőörs legújabbkori nevezetessége a festői Malomvölgyben működő Snétberger Zenei Tehetség Központ.

A falunak nem csak a jellegzetes Balaton-felvidéki stílusban épült épületek a meghatározó elemei, hanem változatos felszíne, a Balaton felé lefutó, ideális kirándulóhelyet nyújtó, nyáron is hűs völgyei, erdővel vagy szőlővel borított szelíd lankái is.
Az utóbbi évtizedekben ezek az értékek, valamint igen kedvező fekvése miatt választották sokan Felsőörsöt otthonukként. Az intenzív és mind a mai napig tartó betelepülés miatt a község demográfiai képe egyre fiatalodó. A számos civil-szervezetnek köszönhetően kulturális élete is igen aktív. Az itt letelepedő családoknak a legtöbb szükséges infrastruktúra helyben megtalálható: gyönyörű ősparkban fekvő felújított óvoda, új iskola, és kedvező tömegközlekedés, valamint a hagyományos faluközösségekre jellemző szoros szociális háló. Ezen szolgáltatások minden korosztálynak biztonságot nyújtanak itt Felsőörsön.

Honlapunkhoz jó böngészést kívánok, szeretettel látjuk a valóságban is Felsőörsön!

Szabó Balázs
polgármester