Napelemes pályázat

2020 Szechenyi terv logo

2015 | 07 | 31

Felsőörs Község Önkormányzata


SAJTÓKÖZLEMÉNY

BEFEJEZŐDÖTT FELSŐÖRS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK NAPELEMES BERUHÁZÁSA


Felsőörs Község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a KEOP-4.10.0/N/14 Fotovoltaikus rendszerek kialakítása című konstrukcióra 2014-ben. A projekt a "Felsőörs Község Önkormányzata napelemes beruházása" címet kapta. A 22 938 266 Ft-os, 100%-os intenzitású vissza nem térítendő támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból finanszírozzák.

2015.07.31-én a kivitelező befejezte a beruházást és megtörtént a műszaki átadás-átvétel is. A fejlesztés célja a fejlesztésben részt vevő intézményeink elektromos energia ellátásának kiváltása napelemes rendszerekkel, amelyek lényeges költségmegtakarítást eredményeznek korszerű, környezetkímélő működés mellett. A beruházás négy helyszínt érintett, ezek az Polgármesteri Hivatal, Alsó tagozatos Iskola, Óvoda és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt épülete. Az említett helyszíneken összesen 32 kW teljesítményű napelemet szereltek fel, melyek éves számított összteljesítménye 34.410 kWh. Ez a helyszíni adottságoktól függően az egyes intézmények éves elektromos energia szükségletének körülbelül 25-30%-os kiváltását tudja megvalósítani.

Beépített rendszer típusok: 

  • Polgármesteri Hivatal:30 db Amerisolar AS-6P30 250 polikristályos napelem panel+1 db Fronius IG Plus 80 V-3 inverter
  • Alsó tagozatos Iskola: 30 db Amerisolar AS-6P30 250 polikristályos napelem panel+1 db Fronius IG Plus 80 V-3 inverter
  •  Óvoda: 33 db Amerisolar AS-6P30 250 polikristályos napelem panel+1 db Fronius IG Plus 100 V-3 inverter
  • Dunántúli Regionális Vízmű Zrt épülete:40 db Amerisolar AS-6P30 250 polikristályos napelem panel+1 db Fronius Symo 10.0-3-M inverter


Az önkormányzat a környezetvédelmi prioritásokat szem előtt tartva törekszik a települési környezetvédelem erősítésére és a környezetbiztonság növelésére is. A beruházás megvalósítása révén a környezeti terhelés mérséklésével hozzájárul a helyi, tágabb értelemben a regionális környezeti állapot javulásához. 

Bízunk benne, hogy a gyártó által vállalt 25 év garanciális időt alapul véve hosszú időn keresztül tudjuk az intézményeinket korszerű, olcsó és környezetbarát elektromos energiával ellátni.

 Iskola napelemekkel
 
 
Óvoda napelemekkel
 
 
Faluház napelemekkel
 
 
Ivóvízrendszer napelemekkel
 
 
 

2015 | 05 | 06

FELSŐÖRS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA NAPELEMES BERUHÁZÁSA

 

Az energetikahatékonysági fejlesztési terveinkkel összhangban szavazott a Képviselő-testület a „Felsőörs Község Önkormányzata napelemes beruházása” tárgyú KEOP pályázat benyújtása mellett, melyen 22 938 266 Ft támogatásban részesültünk. A fejlesztés célja a fejlesztésben részt vevő intézményeink elektromos energia ellátásának kiváltása napelemes rendszerekkel, amelyek lényeges költségmegtakarítást eredményeznek korszerű, környezetkímélő működés mellett. A beruházás négy közintézményt fog érinteni, ezek a Polgármesteri Hivatal, Alsó tagozatos Iskola, Óvoda és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt épülete.  Az említett helyszíneken összesen 133 db napelem kerül felszerelésre, melyek éves számított összteljesítménye 34 410 kWh. Ez a helyszíni adottságoktól függően az egyes intézmények éves elektromos energia szükségletének körülbelül 25-30%-os kiváltását tudja megvalósítani. A beruházás a beüzemelést követően azonnali megtakarítást eredményez, nagyjából 32 tonna/év üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentése mellett. Az időszakosan jelentkező többlettermelést az áramszolgáltató hálózatába táplálja a rendszer, illetve szükség esetén „hagyományos” módon, szintén a hálózatból kapja vissza a fogyasztó intézmény („kétirányú” mérőórán keresztül). Az elszámolás a törvény szerint a szerződéses egységáron, kilowatt alapon történik. A rendszer beüzemelése nyár végéig megtörténik. Bízunk benne, hogy a gyártó által vállalt 25 év garanciális időt alapul véve hosszú időn keresztül tudjuk az intézményeinket korszerű, olcsó és környezetbarát elektromos energiával ellátni.

Projekt fontosabb adatai

Kedvezményezett neve:Felsőörs Község Önkormányzata

A projekt címe:Felsőörs Község Önkormányzata napelemes beruházása

A szerződött támogatás összege:22 938 266 Ft

A támogatás mértéke:100 %

Projekt megvalósítás tervezett befejezése:2015.07.31.

A projekt azonosító száma:KEOP-4.10.0/N/14-2014-0107