Aktuális hírek Felsőörsi Hírmondó Eseménynaptár Veszprém TV

Közlemény - a szelektív gyűjtőszigetről2018-05-03

A tavasz beálltával ismét a szelektív gyűjtősziget körüli áldatlan állapotok borzolják a kedélyeket.

A közterületen lévő szelektív kukák körül illegálisan hulladékot elhelyező ismeretlenekkel az önkormányzat munkatársai és néhány rendszerető, szorgos önkéntes vívják szélmalomharcukat.
A helyzet tarthatatlanságát a képviselő-testület is fölismerte, ezért hónapokkal ezelőtt döntött arról, hogy térfigyelő kamerát telepít a gyűjtőszigethez, bízva annak visszatartó erejében és az ellenőrizhetőség, szankcionálhatóság érdekében.
Mivel Felsőörs egyetlen közterületén sem működik még térfigyelő kamera, ezért a rendszer kezdeti indulása az adatvédelmi, jogi háttér összetettsége miatt hosszabb időt vesz igénybe, mint magánszemélyek-magánterületek esetében.
Elsőként a kamera által rögzített felvétel hozzáférésének, kezelésének hátterét kellett megteremteni. Erre a legtöbb esetben hivatalos közterület-felügyelő jogosult. Mivel az önkrományzat alkalmazásában nincs ilyen, ezért a Balatonalmádi Közös Önkormányzati hivataltól "vásároltunk" ilyen szolgáltatást, ennek érdekében módosítottuk az idei év elején a két önkormányzat közötti megállapodást.
Jelenleg a megrendelt kamera kiépítésének előkészítése zajlik. A kamera várhatóan májusban üzembe állhat.
Amennyiben a kamera telepítésével a kívánt hatást elérjük, úgy a szelektív hulladékgyűjtő sziget szabályszerű használata nem okoz többé problémát.
Ugyanakkor a képviselő-testület arra is készen áll, hogy akár a sportpályánál lévő egyetlen gyűjtőszigetet is nagyrészt megszüntesse.
Kivételt képezhet ez alól az üveggyűjtő konténer, hiszen ennél a hulladékfajtánál nem működik házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés.
Az önkormányzat célja továbbra is minden olyan lehetőség megtartása, amivel a szelektív hulladékgyűjtés és az általunk termelt (lehetőleg minél kevesebb) hulledékkal és környezetünkkel való felelős bánásmód lehetővé válik.
Sajnos az, hogy a környezetszennyezés elkerülése és a felelős hulladékelhelyezés némelyeknek még a XXI. században sem alapvető dolog, az emberiség (de legalábbis egyes egyedek) fejletlenségére/visszafejlődésére utal.
Tudatosítsuk magunkban, hogy az általunk termelt hulladéktól való minden körülmények közti megszabadulás nem feltétel nélkül járó "alapvető emberi jog". Ellenkezőleg! A hulladékkal, mint tulajdonunkkal járó súlyos felelősség.
A gyenge jellemű ember egyik ismérve a saját felelősségének föl nem vállalása, elhárítása.

Szabó Balázs, Felsőörs Község Önkormányzata

Vissza